"Tercihimiz Portekiz ve Almanya ekolü üzerine"

"Tercihimiz Portekiz ve Almanya ekolü üzerine"
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, sarı-lacivertli takımın gündemini değerlendirmek için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Koç, yeni sezonda Emre Belözoğlu'nun teknik direktörlüğe devam etmeyeceğini açıkladı.

Emre Belözoğlu'na tüm hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Ali Koç, "Kendisinden ne istediysek saf duygularla, elinden gelenin en iyisini yapmak üzere elini taşın altına koydu Birçok konuda büyük artılar getirdi. En büyük hayali teknik direktör olmak olan bir insanın bu riski alma mecburiyeti yoktu. O geldikten sonra Fenerbahçelilerin beklentisine çok daha yakın bir seviyede futbol oynandı. Biz şampiyonluğu Sivas maçında kaçırdık." dedi.

Yabancı bir teknik direktörle çalışacaklarını söyleyen Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Teknik direktörlük konusunda 3 alternatifimiz vardı: Biri Emre ile devam etmek, biri tecrübeli bir yabancı teknik direktörün altında tecrübe kazanması, üçüncüsü de yepyeni bir yabancı teknik direktör... Yabancı diyorum çünkü yerli olabilecek tek teknik direktörün Emre olduğunu düşünüyorum. Bizim düşüncemiz Emre'nin tecrübe kazanması. Emre tercihini yapmanın bizim için riskli olduğunu düşünüyorum. Emre ile de bunu konuştuk ve ona aktardık. Emre düşünmek için zaman istedi ancak sıcak baktığını söyleyemem. Bunu doğal karşılıyorum. Umarım hepimiz için doğru bir karar vermiş oluruz. Sonuç ne olursa olsun, bugün olmasa da yarın, Emre Belözoğlu Fenerbahçe'ye çok büyük katkılar sağlayacak."

Yeni teknik direktör ne zaman gelecek?

Teknik direktör konusunun en geç kampa kadar hallolması gerektiğini söyleyen Koç, şöyle konuştu:

"Ne kadar erken olursa bizim için o kadar avantajlı olur. Teknik direktör olarak tercihimiz ve arzumuz, daha çok Portekiz ve Almanya ekolü üstünde. Tahminim, teknik direktör görüşmeleri haziranın 3. haftasına kadar gider"

Arjantinli teknik adam Marcelo Bielsa ile görüşüp görüşmedikleriyle ilgili soruya Ali Akoç'un yanıtı şu şekilde oldu:

"Bielsa bize çok ifade ediliyor. Temasımız olmadı ama kalibre olarak o seviyeye bakıyoruz."

"4-5 nokta atışı transfer yapacağız"

Transfer konusunda açıklamalarda bulunan Ali Koç, "4-5 nokta atışı transfer yapacağız. 1 stoper, 1 kanat, 2 forvet, belki de sağ bek ve sol bek, fırsat transferleri var. En azından bu transferleri yapacağız. 15 milyon avroluk bir satışımız olabilir. Kulübü birkaç sene götüreceğine inandığımız kadro şu anda elimizde. Gerekli dokunuşları yapıp, elden çıkarmak istediklerimizi elden çıkardığımız takdirde, Fenerbahçe'yi şampiyonluğa götürecek yapılandırma hazır diye düşünüyorum" dedi.

Sportif direktör açıklaması

Sportif direktörlük konusuna inandığını söyleyen Koç, "Bir CEO kıvamında futbola bakan ama sahayla alakası olmayan birine ihtiyaç var. Bu müessesenin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Emre Belözoğlu'nun gönlünde yatan hoca olmak. En son sportif direktör atamasını yapacağız" sözlerini söyledi.

Seçim tarihi değişebilir

Sarı-lacivertli kulübün seçim tarihinin değişebileceğini söyleyen Koç, "Duyumlarımızdan bazı endişelerimiz vardı, dünkü açıklamaları beklemek istedik. Pazar günü kısıtlamaların devam edeceğini hesap edemedik. Yeni bir duyuru yapmamız gerekiyor. 12-13 Haziran'ı 1 gün geriye çekmek, hukuken mümkün değil, mahkemelik bir konu bile olabilir. İkinci seçenek için de çok konuştuk ama hepimizin ilk defa karşılaştığı bir durum. Sabit tutalım, özel bir izin alabilir miyiz dedik. Pazara sabit kalabilir miyiz diye çalışıyoruz, zor görünüyor. Olursa bizler için çok çok iyi olur. Olmadığı takdirde, yarın geceye kadar yeni duyuru yapacağız. Onu yaparsak da seçim 25-26'sına kalacak." ifadelerini kullandı.

Transferlerde izlenecek politika

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, sarı lacivertli kulübün transfer politikası ile ilgili konuştu. Ali Koç, şunları söyledi: "Transderde Altay Bayındır, Dimitris Pelkas ve Atilla Szalai modellerine gitmemiz gerekiyor. Bu tavrı ilk geldiğim bölümden itibaren aslında destekliyordum. Devre arası stoper transfer için üç isim önümüze geldi. Eski karar verme süreçleriyle hareket etsek, Szalai listeye bile girmezdi. Szalai'de karar kıldık. Bizim artık Pelkas'lar, Altay'lar, Szalai'ler modeline gitmemiz lazım." 

Marcelo Bielsa ile temas oldu mu?

Başkan Koç, basın mensuplarının teknik direktör adayları arasında Marcelo Bielsa da var mı sorusuna ise; "Bielsa'yla temasımız olmadı ama o seviyeye bakıyoruz." cevabını verdi. 

1959 öncesi şampiyonluk

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, düzenlediği basın toplantısında 1959 yılından önceki şampiyonluklar ile ilgili konuştu. Ali Koç, dertlerinin tarihin resmi bir şekilde kabul edilmesi olduğunu söyledi. 

Ali Koç'un 1959 öncesi şampiyonluklar ile ilgili sözleri şu şekilde: "Fenerbahçe, çok basit, yalın, net, tamamen verilere dayanarak bir talepte bulundu. Bizim derdimiz, tarihin resmi bir şekilde kabul edilmesi. Derdimiz para pul, yıldız değil. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Yok efendim, dört takım... Ulusal değil, o değil, bu değil... Kendi yayın organında, bunu ulusal sayıyorsun. Riyakarlıktan sıkıldım. Biz hakkımızı istiyoruz, ne fazlası ne azı. Beşiktaş'a vermişsin, kılıf uydurup vermişsin. 36 sene boyunca düzenlenen bu turnuvaların şampiyonlukları, kesinlikle sayılmalıdır.

Bizim derdimiz para, pul, yıldız değil. Hak. Fenerbahçe'nin duruşu farklıdır. Neredeyse yok edecek derece saldır, mahkemeler ispatlayacak, hiçbir şey olmuyor sonra. Biz her anlamda fersah fersah öndeydik. Zaten sahada hakkımı yiyorsun. Denizli'de kaybettiğimiz şampiyonluk başka bir ülkede olsa, o maç biter miydi? Fenerbahçe her şeyi sineye çekecek, öyle mi? Öyle yok. Hakkımızı verin diyeyim, artık hakkımızı yemeyin demeyeyim."

"Bir şampiyonluk alalım, ondan sonra başvuru yapalım diye düşünüyordum ama bunun bizim dönemimizde olması gerekiyordu. Fenerbahçe, bu konuda daha önce başvuru yapmadı. İdeali oydu ama bizim dönemimiz bitmek üzereydi. Bu başvurunun yapılması gerekiyordu. Onun için de son dakikaya kadar bekledik."

"Türkiye tarihinin en çok saldırılan başkanlarından biri oldum"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, olağan seçimli genel kurulda başkan adayı olan Eyüp Yeşilyurt ile adil bir rekabet içinde olacaklarını ve kendisinin de Türkiye tarihinin en çok saldırılan başkanlarından bisisi olduğunu ifade etti. 

Ali Koç'un sözleri şu şekilde: "Ne kadar çok 'sosyal medya baskısıyla karar alınıyor' intibası yerleştirilmeye çalışılsa da, sosyal medyayı nereye kadar ciddiye alacağımızı anlayacak kapasitemiz var. Türkiye tarihinin en çok saldırılan başkanlarından biri olmuşumdur. Bence oldum. Bunun Fenerbahçe ve futbolla alakalı olmayan sebepleri de var.

Bazı insanlar Fenerbahçe kötü giderken piyasaya çıkıyorlar, bunu meslek edinmişler. Hayatımın hiçbir döneminde Fenerbahçe'nin işleri kötü gitsin diye aklımın ucundan geçirmedim. Bugün 1 sene daha bekleyelim, daha da yıpransın diyen insanlar var. Fenerbahçe yıpransın. Eyüp bey imzaları topladıysa, her yer ona açık. Sizin hiç alışmadığınız şekilde adil bir rekabet olacak. Fenerbahçeliler gurur duyacak. Ben burayı seçim dönemimde bir kere kullanamadım.

Başkan olarak işlere çok karıştığımı düşünüyorsunuz fakat, başkan olarak direk katıldığım kararlardan biri Szalai. Tam tersine, çok farklı bir şekilde bu kulübün altyapısı işleyecek. Ben hayatım çok daha makul, sağlıklı olurdu. Biz buraya almaya değil, vermeye geldik. Onun için bize ahkam kesmesinler. Kendi dönemlerinde arka arkaya şampiyonluk olmuş, konuşuyorlar.

Biz çok hata yaptık. Yanlış tercihler yaptık. Çok kıymetli zaman kaybettik. Belki bugün almayacağımız, o zamanki şartlarla almak zorunda olduğumuz kararlar aldık. Ben neredeyse hiçbir şeye karışmıyorum. Ben iki transferde başkanlık hakkımı kullandım." 

"Sivasspor maçındaki ruhu kabul etmiyorum"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, geride kalan sezonda kaçan şampiyonlukla ilgili DG Sivasspor maçındaki ruhu kabul etmediğini söyledi. 

Ali Koç'un açıklaması şu şekilde:

"Algı, gündem... Bilinçli yapılmış şeyler var. Biz başarılı olduk demiyoruz, hata yapmadık da demiyoruz. Bu kulüp doğru yoldadır, güvendedir, onun bunun oyuncağı olmayacak konumdadır. Bu sorunun cevabı aslında yok. Şampiyon da olabilirdik, tam tersi de olabilirdi. Gri pozisyonların bir tanesi hariç hepsinin bizim karşımızda çalındı. Buna rağmen sondan önceki haftaya kadar geldik, altın tepsideki fırsatı geri çevirdik. Ama şampiyonluğu son ana kadar kovaladıysak, Erol hocanın da katkısı vardır. Bir başarısızlık varsa, o benimdir. 'Emre Belözoğlu daha önce getirilseydi farklı olur muydu sorusunu siz de kendinize sordunuz mu?' sorusuna Ali Koç: "Tabii ki sorduk. Tam tersi de olabilirdi. Emre Belözoğlu, kariyeri ve liderliğiyle, o futbolcuları daha yakın hale getirebildi. Sivasspor maçındaki ruhu kabul etmiyorum, zannedersiniz ki Sivasspor şampiyonluğa oynuyor. O maçtan sonra futbolcuları bir daha görmedim ama gözlerine bakmayı isterdim. İlk senede, bu kadar radikal değişikliği bir anda yapmadan götürmeliydik. Şampiyonluk vadetmemiştim, ilk temel konu olarak onu söyleyebilirim. İlk senenin bu kadar olağanüstü sonuçları vermesi, bizim bütün konsantrasyonumuzu futbola aldı.

Bizim önceliğimiz tarihin resmiyete kavuşması. Ondan sonrasına bakarız. Türkiye'de bazı şeyler medya kullanılarak belli bir noktaya getirilmeye çalışılıyor. Bu ne yazık ki TFF'de çok oluyor. Bizim önceliğimiz yıldız ve para değil. Bizim helalleşmemiz lazım. 3 Temmuz'da yaşanan kayıpların bir şekilde helalleşilmesi lazım. Yerli hocaya gideceksek, Emre Belözoğlu'ndan başkasına gitmeyiz. Bu riski almanın doğru olmadığını düşündük. Emre Belözoğlu, Türkiye tarihinin en büyük hocası olacak."

"Final Four'a inanıyorduk"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, THY EuroLeague'de şampiyonluğa ulaşan Anadolu Efes'i tebrik ederken, şansızlıklardan dolayı çok inandıkları Final Four2a kalamadıklarını söyledi.

Ali Koç, basketbol şubesinin gelecek sezon planlaması ile ilgili şu sözleri söyledi:

"Anadolu Efes Kulübü'nü kutluyorum. Son yedi senedir Türk takımlarının Final Four'da olması, iki kupa eklenince Türk erkek basketbolu Avrupa'da bayağı bir önemli noktada. Obradovic gibi efsaneden sonra dönüşümü yapmak kolay değil. Türk basketbolu buraya geldiyse Obradovic'in büyük katkısı var. Bize yaşattığı her mutlu an için şükranlarımızı sunarız. Obradovic'in liderliği hem Fenerbahçe'yi, hem Türk basketbolunu başka noktaya götürdü.

Final Four'a inanıyorduk. Ne günah işlediysek, şans faktörü hiç bizim yanımızda olmadı. İlk gittiğimiz Final Four'a üç rekorla gittik. En çok galibiyet, en erken playoff, içeride hiç kaybetmeyen takımdık. İlk 5'in 4'ü sakatlandı. CSKA serisinde bir sürü covid çıktı Önümüzdeki sezon için Fenerbahçe Beko'nun kadrosu hazır. 1-2 dokunuş yaparız ama star değiller. Bizim imzaladığımız oyuncularla kontrat yapabilmek için bazı kulüpler büyük teklifler yapıyor şimdi. Önümüzdeki sezon çok farklı bir basketbol takımı göreceksiniz.

Biz geldiğimizden bu yana kürekte 3 senedir kadın erkek tüm kulvarlarda şampiyon olduk. Kimin umurunda? Tarihimizde ilk kürekte olimpiyatlara sporcu gönderiyoruz. Şu an 14 kotamız var, 21-22 olacak kota. Tarihi rekor kıracağız. Bir faydası var mı?"

Kadın baskette şampiyon olduk. Final Four'a kaldık. Tarihimizin en düşük bütçesine, en kuvvetli basket takımını kurduk. Seneye EuroLeague'i alacağız. Bunu yazın. Bunu kafaya taktık. Ekaterinburg ile oynadığımız maç, son 10 yılın en iyi maçıydı dedi FIBA."

"Son yedi maçta sahaya Feriköy Fenerbahçe Spor Okulu olarak çıksak..."

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, düzenlediği basın toplantısında son 50 senede yaşanacak olayları son iki senede yaşadıkladıklarını söyledi. 

Ali Koç sözlerine şu şekilde devam etti: "Öyle şeyler yaşadık ki, yani 50 senede yaşanacak şeyleri iki senede yaşadık. (önceki sezon) 22. hafta Fenerbahçe şampiyonluğun en büyük adayıydı, sonraki yedi maçta bir puan aldı. Sahaya biz Feriköy Fenerbahçe Spor Okulu olarak çıksak yedi  maçtan bir puandan daha fazlasını alırdık"

"Futbola 10 üzerinden 5 veriyorum"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, görev aldığı üç yıllık süre zarfını değerlendirirken, yeni dönem ile ilgili tarihi bir seçimi kazandıklarını ve artık bunun faydasını gösterme zamanının geldiğini söyledi.

Ali Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Beni küçükken Fenerbahçeli yapmışlar, ben de sadakat duygusu çok yüksek bir adamım. Tarihi bir seçimle kazanmışız, şimdi onun faydasını gösterme zamanı geldi. Biraz gecikti ama yaptıklarımızın meyvesini toplamanın tam zamanı. Ben dirençli bir insanım. Kolay kolay pes edecek bir insan değilim. Beni bu camiada görmek isteyenlere karşılığını vermeden, ben burayı bırakmam. Biz, kimin sesi çok çıkarsa onun kazandığı bir futbol istemiyoruz. 5.5 yabancı oynatarak, en az yabancı oynatan kulübüz. En az oynatan Göztepe. Yanılmıyorsam en çok da Hatayspor. Biz yabancı kısıtlamasına göre bir planlama yaptık. 

Ali Koç'un kendisine verdiği notlar ise şu şekilde:

Futbol, 10 üzerinden 5.
Voleybol, basketbol 10 üzerinden 7
"Diğer branşlar 10 üzerinden 8"
"Mali bağımsızlık 10 üzerinden 6
"Yeni gelir yaratma 10 üzerinden 9"
"Genel tasarruf 10 üzerinden 6

"Formalarımızda artık yıldız olmayacak"

Fenerbahçe Ali Koç, medya buluşmasında yaptığı açıklamada formalarda artık yıldız olmayacağını açıkladı. 

Ali Koç'un açıklaması şu şekilde: "Birinci kategori takımı olacağımız için bunu tercih ettik. Her sene üç formamız olacak. İki forma 19.07'de, üçüncü formamızın lansmanı ise sonraki ay, beş büyük takımla birlikte yapılacak. Değişik bir yaklaşımları var. Taraftarlarımızın çok hoşuna gideceğiniz varsayıyorum. Yeni sezon forma sponsorumuz PUMA olacak. Formalarımız artık yıldızsız olacak."

"Şike, teşvik sözleri araştırılsın"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Süper Lig'de yer alan kulüplerin son haftalardaki şike ve teşvik söylentileri araştırılsın talebine cevabı şu şekilde oldu:

"Fenerbahçe'nin şike yaptığını, teşvik verdiği söylendi. İspatlayın. Hep bizim üzerimizden oldu bu işler. Bir şey çıkar mı, çıkmaz mı bilmiyorum. Bir dilekçe verildi. Biz de imzayı attı.

Geri çekileceğini hiç sanmıyorum. Çekilirse, biz de Kulüpler Birliği'nden çekiliriz. Geri çeklmesini net bir şekilde kabul etmem. Ben sekiz kişi arasında bir kişiyim. Artık çamut at izi kalsın bu kadar basit olmamalı. Yok bir oyuncu çıkıyor. Yok tercüman bir hata yapmış, yanlış çevirmiş falan. O kadar basit değil bu işler."