Berkan: The Professional

Berkan: The Professional
Geride bıraktığımız sezon şampiyonluğu averajla kaçıran ve yeni sezona PSV karşısında aldığı mağlubiyetlerle hayal kırıklığıyla başlayan Galatasaray, derinlikli bir kadro kurmak için çalışmalarını dört koldan sürdürüyor. Kadrosunu Patrick van Aanholt, Alexandru Cicaldau, Sacha Boey, Barış Alper Yılmaz, Aytaç Kara ve Alpaslan Öztürk ile güçlendiren sarı-kırmızılılarda sıradaki isim Alanyaspor’un genç orta sahası Berkan Kutlu oldu.

beIN SPORTS editörü Burakhan Işık, Galatasaray'ın yeni transferi Berkan Kutlu'yu yazdı...

1981 yılında İsviçre’ye antrenör olmak için giden bir babanın oğlu olan Berkan, 1998 yılında futbolun içine doğdu. İsviçre’de geçirdiği yıllar babasını futbolun dışında bir kariyere itse de Berkan yolunu sadece futbol topunun peşinde çizdi. 

5 yaşında kapısından girdiği FC Monthey’de 8 sene eğitim gören Berkan, 13 yaşında Sion tarafından keşfedildi. Sion’da aldığı futbol eğitiminin yanında 2 sene boyunca İsviçre Milli Takımı’nda yatılı eğitim gördü ve takımının tüm alt yaş kategorilerinde forma giydi. 2019-2020 sezonunda Sion A Takımı ile sadece 64 dakika forma şansı bulabilen genç orta saha, Alanyaspor’un yolunu tuttu. Sezonun ilk 10 haftasında kısıtlı forma şansı bulan Berkan, geride kalan haftalarda Çağdaş Atan’ın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi.

Berkan Kutlu'nun Süper Lig istatistikleri...
Maç   38
 Gol
 Asist  2
Nasıl bir oyuncu?

TFF’nin Tam Saha dergisine verdiği röportajda ‘Henüz hiçbir şey başardığımı düşünmüyorum” diyen Berkan, varacağı hedefi değil, yolun kendisini güzelleştirmeye çalışan bir profesyonel. İsviçre’de futbolun gereklilikleri haricinde sporcu olma bilincini de kazanan genç isim vücuduna en kıymetli hazinesini korur gibi bakıyor. İsviçreli tenisçi Roger Federer’in diyetisyeniyle çalışan genç isim, mesleğine verdiği önemi şöyle anlatıyor:

"Yarın hep belirsiz. Hoca değişir, beni beğenmez… Ben kendi kontrol edebileceğim alanları maksimize etmeye çalışıyorum. Çok çalışıyorum, iyi besleniyorum, iyi uyuyorum… Ekibime danışıyorum. Diyetisyenin ölçümleri sonucunda elde edilen değerlere göre belirlenen programı takip ediyorum. Bu destek, ihtiyaç duymam halinde 7/24 devam ediyor. Burada önemli bir nokta var. Bunlar çok büyük bir şeymiş gibi görülmemeli. Bunlar zaten profesyonel bir oyuncu için aslında olması gereken şeyler. Bu bizim işimiz… Çok basit bir örnek verebilirim. Normal bir insan ne yiyorsa, sporcu aynısını zaten yiyemez… Normal araba ile Formula 1 aracının yakıtları aynı olamaz, az da olsa bir değişiklik mevcuttur."





Galatasaray’a ne katar?

Sion’un alt yaş gruplarında hücuma yönelik rol benimseyen Berkan, Alanyaspor’da defansif bir oyun kurucuya dönüştü. 23 yaşındaki orta saha, topa sahip olmayı seven ve pas oyununu en gerideki oyuncuyla başlatan Çağdaş Atan’ın Alanyaspor’unda 2. bölgeden 3. bölgeye geçişlerde çok önemli bir rol üstlendi. Galatasaray ise Mariano’nun takımdan ayrıldığı dönemden bu yana geriden çıkışları sadece Marcao ve Taylan üzerinden gerçekleştirebiliyor. Geride bıraktığımız sezonda rakipleri sarı-kırmızılıların bu defosundan ön alan baskısıyla çoğu kez faydalandı. Ortalamanın üstündeki pas kalitesiyle oyunu hızlı oynayan ve topu savunmadan takım arkadaşlarına ulaştırmayı hedefleyen Berkan bu anlamda Galatasaray’ın hücuma çıkışlarındaki alternatiflerini artıracaktır.

Genç oyuncu savunmada ise alan bilgisinden değil, hızından ve temposundan faydalanan bir isim. Oyuncularından önde baskı ve topu olabildiğince hızlı kazanmalarını isteyen Atan’ın en önemli silahlarından biri olan Berkan, oyun hızı ve temposu konusunda Fatih Terim’in de elini güçlendirecektir.

Ancak Galatasaray’ın Berkan ile ilgili ilk etapta en önemli avantajı, ana planı hızlı hücumlarla rakibini avlamak olan değil, set oyununu ligde en iyi oynayan ekiplerden birinden gelmesi olacak. Berkan gelişime açık bir futbolcu olsa da İstanbul’a heybesinde getirdiği mevcut özellikleriyle de Galatasaray’ın ilk 11’inde vazgeçilmez isimlerden biri olabilir.

Berkan Kutlu'nun Süper Lig'de öne çıkan verileri...
Pas %87,5 
 Şut pası  37
 Şut  44
 İsabetli şut  19
 Sahipsiz top kazanma  155
 İkili mücadele %48
 Top kapma  %57
Rakip yarı sahada isabetli pas  711
 
Uzman yorumu

1 senedir Alanyaspor çatısı altında Berkan ile çalışan Akdeniz ekibinin yardımcı antrenörü Hasan Fırat, genç futbolcuyu bizim için yorumladı.

Öğrencisi için “Gördüğüm, çalıştığım en çalışkan oyuncuların başında geliyor” diyen Fırat, şöyle konuştu:

“Hayalleri olan ve sürekli öğrenmeye, gelişmeye açık bir karakter. Berkan, futbola dair her detaya kafa yoran, bunun için somut adımlar atan örnek bir sporcu. Oyunu ezberleriyle oynamayan ve kafasına takılan her şeyi soran bir futbolcu.”

Berkan’ın ‘modern bir 6 numara’ olarak daha faydalı olabileceğini söyleyen Fırat, oyuncusunun gelişimiyle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Hücumda final paslarını, savunmada ise temaslı oyundaki varlığını geliştirmesi gerekiyor. Ancak bunları çok rahatlıkla geliştireceğine inanıyorum. Bu saydıklarım yaşla ve maç oynadıkça kazanılan özellikler.”