A Milli Takım, hırsı ve mücadelesiyle geleceğe ışık yaktı

A Milli Takım, hırsı ve mücadelesiyle geleceğe ışık yaktı
Avrupa futbolunda 2020-2021 sezonunun son milli takım arası geride kaldı. Haziran ayında başlayacak EURO 2020 öncesi kritik sınavlar veren ay-yıldızlılarımız, Katar 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu'ndaki ilk üç maçında yedi puan topladı ve bu dönemi grubunda lider olarak tamamladı.

Lige verilen ara sonrası 22 Mart Pazartesi günü top başı yapan millilerde, Hollanda, Norveç ve Letonya maçları öncesi oyuncuların hırslı ve istekli yapısı, "öncekilerden daha farklı bir milli takım geliyor" yorumlarını beraberinde getirdi.

Bu izlenimi sahaya da yansıtmayı başaran ay-yıldızlı ekip, 24 Mart'ta oynanan Hollanda maçında gösterdiği performans ve aldığı 4-2'lik sansasyonel galibiyetle hem Avrupa'nın gündemine oturuyor, hem de gelecek maçlar için umut aşılıyordu. Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki maçta güçlü rakibini Burak Yılmaz'ın hat-tricki ve Hakan Çalhanoğlu'nun golüyle geçen milliler, G grubundaki rakiplerine gözdağı veriyordu. Karşılaşmada Hollandalı Memphis Depay'a penaltı vuruşunda geçit vermeyen Uğurcan Çakır alkışları toplarken, savunma hattının liderliğine soyunan Çağlar Söyüncü de takımımız adına parmak ısırtan oyunculardan oldu. 

Maç sonu değerlendirmelerde bulunan teknik direktör Şenol Güneş, 2022 Dünya Kupası'na katılma hayalimizi şu ifadelerle özetleyecekti: "Bu galibiyet hayalimiz olan 2022 Dünya Kupası için de iyi başlayıp iyi bitirme düşüncesinin başlangıcı iyi oldu. Şimdi daha zor bir maç oynayacağız. Kısmen bu takımla, belki biraz felsefe değişikliği, belki oyuncu değişikliği yapabiliriz. Oradan iyi dönersek, çok önemli avantaj yakalarız."

Güneş'in "Daha zor bir maç" diye nitelendirdiği karşılaşma İspanya'nın Malaga şehrinde Norveç ile oynanacaktı. Birçok otorite, Haaland ve Sörloth gibi önemli forvetlere sahip Norveç'in maçtan galip ayrılacağını düşünüyordu fakat unuttukları bir isim vardı, o da Ozan Tufan'dı. Sansasyonel bir performansa imza atan 26 yaşındaki milli futbolcu, son dönemde yakaladığı çıkışı Malaga'da Norveç karşısında kaydettiği iki golle taçlandıracaktı. Sahadan 3-0'lık net bir skor ve net bir galibiyetle ayrılan ay-yıldızlılar, Dünya Kupası elemeleri tarihinde ilk kez 2'de 2 yaptı ve başarısıyla bir kez daha Avrupa basınının manşetlerini süsledi. 

A Milli Takımımızda, Norveç galibiyeti özellikle takım savunmasının ne denli başarıyla yapıldığının ve kaliteli ayakların skora her zaman olumlu yönde katkı sağlayabildiğini gösterdi. Bu maç aynı zamanda EURO 2020'deki kritik maçların da bir provası niteliğindeydi. Gelen galibiyet sonrası duyduğu memnuniyeti dile getiren Şenol Güneş, "Gurur duyuyorum. Dikkatli, akıllı, disiplinli, yürekten, sabırlı, yerinde ve zamanında oynadılar ve karşılığını aldılar" ifadelerini kullanıyordu.

24-30 Mart arası Milli Takım döneminin üçüncü ve son maçı Letonya ile oynanacaktı. Sahada işler yolunda giderken saha dışında da koronavirüs tehlikesi baş gösteriyordu. Duyurulan ilk aday kadrodan sekiz fire veren millilerde kamp sürecinde İttifak Holding Konyaspor'dan Abdülkerim Bardakcı, Göztepe'den Alpaslan Öztürk, Fraport-TAV Antalyaspor'dan Bünyamin Balcı ve Altınordu'nun altın çocuğu Enis Destan kadroya sonradan dahil edilen isimler oldu. 

Karşılaşma öncesi akılları 1924'ten beri Letonya karşısında galip gelememe istatistiği kurcalıyordu. EURO 2004 yolunda büyük bir çelme yediğimiz Avrupa futbolunun zayıf ülkesi, Katar 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde bu sefer 3-1'den geri gelerek İstanbul'dan 3-3'lük eşitlikle ayrıldı. Şenol Güneş, maç sonunda tüm kamuoyunun karşılaşma ile ilgili ortak görüşünü "bu maç geride kaldı, sonuçta 3 maçta 7 puan. Tüm Türkiye futbolseverleri de aynı üzüntüyü yaşıyor. futbol sürprizlere açık" sözleriyle özetleyecekti. 10 günde üç maça çıkan millilerimizde yoğun maç temposu ve daralan rotasyon, kaybedilen iki puanın sebepleri arasında gösterilebilirdi. Yine de uzun bir sürenin ardından yakaladığı etkili jenerasyonla yeniden ülkemizi heyecanlandırmayı başaran ve göğsümüzü kabartan ay-yıldızlılarımız, Haziran'da başlayacak zorlu EURO 2020 macerası öncesi hırsı, mücadelesi, özverisi, alternatifli kadrosu ve başarıya olan açlığı sayesinde gelecek adına büyük bir ışık yaktı...